Skip to main content

Selvforsynte trehytter revolusjonerer måten vi lever på

Solceller på taket som sørger for lys i lampene. Vanntank under gulvet som gir rent drikkevann. På bare 25 kvadratmeter kan du leve med alt du trenger, uten å tære på jordens ressurser. Oppfinnelsen er finsk, men dansk design er godt representert. Den danske designstilen og våre minimalistiske linjeavløp passer nemlig som hånd i hanske i de små hyttene der «less is more».

Se for deg at du går inn døren hjemme og setter deg ved spisebordet, som samtidig er sengen din – som kan forsvinne inn i veggen. Se for deg at du tar en dusj og lager mat, i trygg forvissning om at du ikke belaster jordens knappe ressurser unødig.


Det er tanken bak en revolusjonerende, finsk opplevelse. En type hytte som er bare 25 kvadratmeter stor. Stikkordene er det enkle liv, funksjonalitet, naturen på nært hold og selvberging fordelt på to etasjer. Innvendig finner du et lite kjøkken, soverom/stue, dusjnisje og toalett.


Det miljøvennlige konseptet går under navnet Majamaja, og bak oppfinnelsen står den finske arkitekten Pekka Littow, som driver arkitektbyrået Littow Architectes.

 

Less is more


Ideen oppstod for noen år siden da Pekka Littow ville bygge en hytte til seg selv. En hytte som skulle ligge på en fredet øy i Helsingfors:


– Øyen er ikke sivilisert. Det vil si at den ikke har infrastruktur, ikke avløp eller lignende. Så jeg begynte å tenke på hvordan man kan bygge en bolig på et slikt sted. Jeg fikk inspirasjon fra flere steder, blant annet fra militærets bruk av off-grid-systemer, og jeg tenkte ut denne hytten, der filosofien er «less is more». Hyttene er selvforsynte, men alt er topp funksjonelt og tar så lite plass som mulig. Interiør og teknologi er integrert i hverandre på forskjellige måter.


Trehusene, som blant annet bruker solenergi og har vanntanker som renser og gjenbruker vannet, kan bygges på ufremkommelige og usiviliserte steder. I fremtiden kan det bli helt avgjørende for utviklingsland som mangler sentralisert forsyning, forteller finske Tuomas Autio, som er en av medstifterne:


– Hyttene er svært optimale i de deler av verden der avløp og rent drikkevann er langt fra normalen. Vi har bygd et par hytter i Helsingfors, og flere er på vei. Målet vårt er å skape Majamaja-landsbyer over hele verden. Det vil miljøet takke oss for også, sier de.


De bærekraftige hyttene leveres prefabrikkerte, og de har justerbare føtter. Det gjør det enkelt å sette dem opp der man ønsker. Samtidig krever de ikke grunnarbeid.
 

På bildet ses et linjeavløp under installasjon.

Dansk design er det perfekte valget


Ifølge arkitekten bak er Majamaja et uttrykk for det enkle liv. Derfor er optimalisering av plassen og bruk av intelligente løsninger som gjør hyttene funksjonelle, helt avgjørende. Det inkluderer alt fra sengen i veggen til avløpet i dusjnisjen, og her er dansk design og våre løsninger godt representert:


– Den danske designstilen, som er svært minimalistisk, passer veldig godt til boligene. Jeg har valgt å installere linjeavløp fra Unidrain, siden de både lever opp til estetikken og er funksjonelle. Målene passer så godt at jeg har designet selve dusjnisjen med utgangspunkt i avløpene. Resultatet har blitt veldig bra, og jeg får gode tilbakemeldinger på det, forklarer Pekka Littow.


Det er ikke bare i Helsingfors man kan støte på hyttene og dansk design. Også på campus-anlegget Station F i Paris, som er verdens største i sitt slag, står det utstilt en demohytte. Og kanskje finner man Majamaja-boligene rundt om i verden om noen år.


Les mer om Majamaja her.
 

 

PRESSEKONTAKT

Markedssjef

Ståle Johannesen

[email protected]

+47 900 94 363

Inspirasjonshistorier